Home  >  Training & Advies  >  Patiëntveiligheid in ziekenhuizen

Patiëntveiligheid in ziekenhuizen
 

 • Wilt u een integrale aanpak voor uw ziekenhuis t.a.v. patiëntveiligheid?
 • Wilt u op een speelse manier en  interactief aan de slag om een veilige cultuur te krijgen?
 • Wilt u meer draagvlak voor veilig handelen?

De volgende stap op weg naar patiëntveiligheid nu al maken.

Patiëntveiligheid heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen binnen en buiten de ziekenhuizen. En ook in de media. En terecht. De patiënten moeten er immers op kunnen rekenen dat ze op een veilige manier geholpen worden.

Er worden de laatste jaren al veel goede initiatieven ontplooid om dat te bevorderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • het veiliger maken van de apparatuur ( hardware)
 • het zorgen voor betere controles, inspecties en incidentanalyses
 • het maken van procedures en regels zoals V.M.S. en V.I.M.

Langzamerhand ontstaat in diverse ziekenhuizen en zorginstellingen ook meer openheid om incidenten te melden en om van fouten te leren.

Wat kunt u van ons verwachten?
Een integrale aanpak rond patiëntveiligheid door het hele ziekenhuis heen d.w.z.

 • Ongeval- en incidentanalyse op basis van tripod analyses.
 • Het realiseren van een goed veiligheidsmanagementsysteem (VGM).
 • Analyses van veiligheidscultuur en een open aanspreekcultuur (VIM).
 • Handvatten om te leren met elkaar in gesprek te komen rond (patiënt-) veilig handelen en elkaar indien nodig aan te spreken. Dit zal gebeuren middels trainingen en workshops met regietheater/professionele trainingsacteurs.
 • Het creëren van draagvlak t.a.v. veilig handelen in plaats van alles af te dekken middels procedures en systemen.

Wat levert onze aanpak u op?

 • Meetbare data rond de veiligheidscultuur in uw ziekenhuis
 • Incidentanalyses
 • Een goed veiligheidsmanagementsysteem
 • Meer leiderschap en commitment van management
 • Concrete handvatten voor leidinggevenden en medewerkers om met elkaar in gesprek te komen over veilig handelen
 • Meer draagvlak t.a.v. veilig handelen en dus ook minder incidenten
 • Met onze jarenlange ervaring rond veiligheid binnen o.a. de chemie kunt u veel gemaakte fouten’ t.a.v. patiëntveiligheid voorkomen.

Veilig handelen dient  intrinsiek gedragen te worden door iedereen. Je kunt nu eenmaal niet altijd en overal bij iedere medische handeling een controleur zetten om te checken of iemand zich wel aan de checklijst houdt.

Dit draagvlak is wezenlijk en bereik je ons inziens veel meer door een cultuur te krijgen, waarin je met respect voor elkaars deskundigheid en inzet in gesprek komt over veiligheidsaspecten van het werk dan de nadruk te leggen op elkaar aan te spreken. Wanneer de nadruk vooral ligt op meld-procedures, regels, systemen en elkaar aanspreken, wordt vaak het tegenovergestelde effect bereikt met alle risico's van dien.

Daarbij gaan wij uit van de goede intenties, inzet en deskundigheid van een ieder.
Het is daarom belangrijk preventief met elkaar in gesprek te gaan over veilig handelen nog voordat er iets ’fout gegaan is. We kijken samen hoe je het al aanwezige veilige gedrag nog meer kan versterken. Dit zorgt tegelijkertijd voor meer bewustzijn en draagvlak bij een ieder m.b.t. patiëntveiligheid.

Wie zijn wij?
Experts bij elkaar met een jarenlange ervaring t.a.v. het bevorderen van veilig handelen.

Bours Consulting verzorgt samen met bureau Hetsen & Partners een integrale aanpak t.a.v. veilig handelen in ziekenhuizen en zorgcentra. Een benadering die uitmondt in concrete handvatten voor het management en medewerkers van ziekenhuizen. Dit is mogelijk door hun expertise en jarenlange ervaring t.a.v. het bevorderen van veilig handelen bij allerlei organisaties.

Bours Consulting:  Als consultant met een achtergrond als chemisch technoloog heeft Ron Bours 25 jaar ervaring in 'hoog risico industrie' c.q. ten aanzien van de veiligheid in de chemische industrie. In ca. 35 organisaties heeft hij veiligheidscultuur analyses uitgevoerd inclusief advisering van interventieprograma's. Hij is specialist op gebied van management advisering, incidentanalyse, veiligheidscultuur en observatie- en inspectieprogramma's. Sindskort werkt hij ook op het gebied van veilig handelen in de ziekenhuiswereld. Dit levert een frisse blik die de 'zorg industrie' kan helpen patiëntveiligheid sneller op een hoger niveau te brengen.

Bureau Hetsen & Partners brengt daarbij haar 20 jaar ervaring in als bureau voor training en trainingsacteurs. Jan Hetsen, directeur van het bureau, heeft  al vanaf 2004 ervaring met versterken van veilig handelen. Hij doet dit middels trainingen en workshops waarbij o.a. gebruik gemaakt wordt van interactief regietheater. Een speelse, laagdrempelige werkvorm met inzet van professionele trainingsacteurs waarbij u de regisseur wordt van de gespeelde praktijksituaties. De trainingsacteurs hebben vaak ook in de zorg gewerkt.
Het bureau heeft inmiddels al meer dan 200 trainingen en workshops Veiligheid en Gedrag verzorgd binnen allerlei chemie-bedrijven zoals Sabic, Akzo Nobel, Nufarm. DSM, Eastman Chemicals. Bovendien is zij vaak betrokken bij allerlei andere trainingen binnen ziekenhuizen als het LUMC, het Erasmus, het Oogziekenhuis, het Twee-Stedenziekenhuis.

 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

 

Naam
E-mail
Telefoonnummer
Uw vraag of reactie
Verificatie code*
 

* De verficatie code is: 56174

Workshop 'Hoe het effect van een training te meten'
U leidt uw mensen voortdurend op en dat is een goede zaak. Maar weet u ook of de training/opleiding effect heeft?... meer >

Hobéon erkend aanbod voor veiligheidskundigen/ arbeidshygiënisten
... meer >

Ondersteuning en begeleiding bij de communicatie van reorganisatie- en veranderingsprocessen
... meer >

Versterken van veilig gedrag
Hoe spreek je collega's aan op onveilig gedrag met behoud van een goede relatie?... meer >